Hvad med mine behov?

Hvad med mine behov?

Jeg sidder her i saunaen og tænker pludselig: hvorfor går jeg aldrig i sauna? hvorfor er jeg aldrig her i varmen, hvor jeg elsker at være? Hvad med mine behov? I de 3 år vi har boet i dette hus med sauna, har jeg brugt den maks 5 gange. Det giver stof til eftertanke og får mig til at tænke på, hvor lidt jeg gør for MIG. Bare MIG. Ikke mine børn eller andre omkring mig.

Mine behov – iltmasken på før barnet
Når jeg ligger i varmen i saunaen, så falder jeg i en let søvn. Jeg er helt afslappet og til og med tankerne står også lidt mere stille end normalt. Det gør mig så godt indeni. Uanset om jeg er i sauna 10 minutter eller 30 minutter, så gør det mig godt.

Jeg bliver mindet om, at mine behov er ligeså vigtige som alle andres. Der er jo en grund til, at stewardesserne siger, at de voksne skal sætte iltmasken på før barnet. Det har jeg bare været rigtig god til at glemme. Jeg har haft lidt for travlt med at se til at mine børn fik deres behov opfyldt og egentlig også gjort dem en bjørnetjeneste, når jeg klarer alt for dem.

Men hvad er mine behov?
Sandheden er den, at det er jo let at se deres behov ( i hvert fald på overfladen), og hvis jeg pludselig skal se til mine egne behov, så skal jeg også dykke ned i, hvad der betyder noget for mig. Nu er det jo ikke sådan at jeg ikke har nogen hobby eller interesse, men jeg er bare rigtig god til at sætte den på ‘vent/hold’ indtil jeg er sikker på, at alle andre er tilfredse.

Det er mig, der nedprioriterer mig
Så hvorfor har det været så svært for mig at mærke mine egne behov? Hvorfor vælger jeg at nedprioritere mig selv og opprioritere andre?

Når jeg nedprioriterer mig, så får mit indre lov til at vente, og det fodrer tanker som:

hvad med mig?

hvorfor er der ingen, der tager hensyn til mig?

hvorfor er der ingen, der ser mine behov? etc.

Når det egentlig er mig selv, der sørger for ikke at møde MIG i mine behov. Det kan da for pokker ikke være andres skyld. Andre har ikke krævet mig. Det er mig, der sørger for at nedprioritere mig.

Mine behov – en rejse ind i mig
Det sidste års tid har jeg været på en rejse. En rejse ind i mig, hvor jeg opdager og udforsker, hvad mine behov er. Hvad er mine drømme, og hvad gør godt indeni? Jeg sørger ikke for at lytte til mit indre og fylde mig selv op og mærke mine behov inden andres, så havner jeg i situationer, hvor jeg synes, at alle andre laver fejl, er ekstra krævende, og det gør mig udmattet og irriteret. Altså en ond cirkel, da jeg overser mine egne behov.

Da jeg forstod sammenhængen mellem at negligere mine egne behov, og at jeg taber humøret, så var jeg et skridt længere i forståelsen af mit indre.

At leve i hele kroppen
Næste skridt for at mærke mit indre og mine egne behov var at mærke og leve i hele kroppen. Alt det her med en lang liste, der hver dag skulle ‘krydses af’, det var med til at fastholde mig i at kun tilgodese andres behov. Jeg indså, at jeg var nødt til at leve i hele min krop og begynde at mærke min krop. Med at mærke mener jeg at lytte til min krop og at spørge min krop (fx. ved hjælp af en øvelse jeg lærte af min kinesiolog), hvad den havde lyst til.

Efterhånden som jeg har lært at tilgodese og lytte til min krop, så har jeg også indset, at alt ikke altid bliver, som jeg tror. At lytte til mine behov betyder også at give slip og lade mig føre med og at have tillid til, at jeg bliver ledt ind på de rigtige spor i min egen udvikling. Hvad der startede som en evne til at mærke mine egne behov, blev til en rejse i mit indre, og at lære at leve i nuet og ikke planlægge for langt ud i fremtiden.

Har du selv udfordringer med humørsvingninger eller har let ved at planlægge alt i mindste detalje? Måske mangler du at lytte til dine behov og komme i kontakt med dit indre? Når vi som forældre eller voksne lærer at lytte til vores indre og behov, så viser vi også vores børn og andre, hvordan de kan tage ansvar og også mærke sig selv.

Her kan du læse mere om at være nærværende i dit liv og mærke dine behov. 

Jeg håber, du fik lidt ud af mine tanker, og jeg hører altid gerne fra dig på lovinaspirit@gmail.com.

Seneste indlæg

Kategorier